Hyllevare

image
Etter hvert som våren skrider fremover, finner vi stadig mer ut om hva som vokser på eiendommen. Og en flott svarthyll var jo en hyggelig overraskelse!

Svarthyll, sambucus nigra er en av de mest verdsatte medisinplantene i Europa. Hele planten har tradisjonelt vært brukt, til mange formål. I følge Urtekildens utmerkede nettsider er den “nærmest for et helt medisinskap å regne”. Ikke minst har hyll vært brukt for å lindre og kurere luftveisinfeksjoner. Bark, rot og grønne plantedeler inneholder gifter som kan gi oppkast og diaré (hvis man inntar store mengder), så det får være for spesielt interesserte. Blomstene og bærene kan brukes uten bekymring. Hyllebærsaft, laget av blomsterkronene er underlig lite utbredt i Norge. (Desto mer kjent f.eks. i Sverige, under navnet “flädersaft”.) Blomsterkronene kan også tørkes og brukes til te, gjerne i kombinasjon med andre forkjølelseslindrende urter, som kamille, mynte eller ryllik.

Bærene kan brukes til syltetøy, saft eller gele, alene eller for eksempel sammen med stikkelsbær. Visstnok er umodne bær fine å legge ned på samme måte som kapers. Det får vi forsøke til høsten.

Alt i alt – en liten skatt på tunet! Dekorativ er den også med de mørke bladene. Fra gammelt av het det at svarthyllen bringer lykke når man planter den på hjørnet av huset. Vi tar gjerne med det også, selv om det er på hjørnet av låven den står.