Category Archives: Dyreliv

Sophie – en hønemor?

image
image

Sophie ligger fremdeles på “eventyrblandingen” hun fikk for et par uker siden, med egg fra Araucuna (lyseblå), Maran (mørkebrune) og Brahma (beige). Dette har verken hun eller vi gjort før, så vi er jo litt spent. 20-21 dager skal det ta, det vil si at det er en knapp uke igjen før kyllingene kommer – hvis Sophie har vært flink. Hun er en standhaftig liten høne. Kun en gang om dagen kommer hun ut fra redet sitt, og tar en tur i hønsegården for å spise og drikke, mens hun kakler og kjefter voldsomt på de andre hønene. Liksom for å fortelle hvem hun synes gjør den viktigste jobben for tiden. Hun er jo ikke akkurat stor, men brer seg utover eggene med begge vingene på moderlig vis.

På det andre bildet ovenfor, dytter hun eggene innunder seg. Flere ganger om dagen i den første fasen av rugetiden vil hønemor flytte litt på eggene i reiret med nebbet sitt. Dette gjør hun for å forhindre at embryoet skal feste seg i skallhinnen og slutte å utvikle seg. Elektriske rugemaskiner har gjerne en automatisk eggvender for å sikre den samme bevegelsen.

Dvergkochiner (som Sophie) er populære for hobbyhønsehold i hagen. De sosiale, pratsomme og morsomme å se til på grunn av den bustete fjærpryden – til og med på bena. Størrelsen gjør dem litt enklere å håndtere på liten plass enn de store hønserasene, de både spiser og bæsjer mindre. Ikke minst om vinteren, når hønene trekker seg tilbake på mindre plass hønsehuset, merker du forskjell på om du har store eller små dyr. Som dverghøns flest legger de jo ikke veldig store egg, men de legger til gjengjeld mange. Med mindre de legger seg klukk, da. Dvergkochiner er eksperter på å legge seg klukk, og hvis man ikke får overtalt dem til å finne på noe bedre, kan de bli liggende i mange uker uten å verpe, nesten uten mat og drikke. Det tar jo på for en liten kropp. Sophie la seg klukk første gang vinter, og selv om vi stakk til henne litt mais og andre godsaker underveis, var hun bare skinn og bein da hun endelig innså at hun ikke egentlig hadde kyllinger på gang.

Denne gangen har vi altså valgt å benytte oss av rugevilligheten hennes ved å legge befruktede egg under henne.