Category Archives: Hagen

Vi lar humla suse

Alle gamle gårdshus må ha en humle mot veggen, synes nå vi.

image

Det er jo ingen tvil om at humle er dekorativ, og en av de aller beste og mest hurtigvoksende plantene når du vil ha en grønn “vegg” i hagelandskapet ditt (tenk: den kan vokse 15-20 cm på en dag!) Men visste du at humle også er en tradisjonsrik matplante?

Humle (humulus lupulus) finnes viltvoksende i store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika (i Norge helt opp til Nordland). Vi kjenner den kanskje best som den snerpende smakstilsetningen til øl. Som en følge av den nye selvbryggerbølgen, har humlen fått en renessanse som nyttevekst.

Humlen har tradisjonelt også blitt brukt som medisinplante, kjent for beroligende virkning. Den er fremdeles i bruk som ingrediens i te for å stimulere søvn. I tillegg kan man faktisk bruke skuddene fra humle som grønnsak; de kan kokes i lettsaltet vann og spises som asparges (med godt smør og et glass champagne altså).

Det er bare hunnplanten som danner “kongler”, og som har medisinsk virkning. Vi vet jo ikke ennå hva slags kjønn vår plante er, men vi må nok belage oss på å plante (minst) en til for å sikre pollinering.