Category Archives: Planteliv

Hyllevare

image
Etter hvert som våren skrider fremover, finner vi stadig mer ut om hva som vokser på eiendommen. Og en flott svarthyll var jo en hyggelig overraskelse!

Svarthyll, sambucus nigra er en av de mest verdsatte medisinplantene i Europa. Hele planten har tradisjonelt vært brukt, til mange formål. I følge Urtekildens utmerkede nettsider er den “nærmest for et helt medisinskap å regne”. Ikke minst har hyll vært brukt for å lindre og kurere luftveisinfeksjoner. Bark, rot og grønne plantedeler inneholder gifter som kan gi oppkast og diaré (hvis man inntar store mengder), så det får være for spesielt interesserte. Blomstene og bærene kan brukes uten bekymring. Hyllebærsaft, laget av blomsterkronene er underlig lite utbredt i Norge. (Desto mer kjent f.eks. i Sverige, under navnet “flädersaft”.) Blomsterkronene kan også tørkes og brukes til te, gjerne i kombinasjon med andre forkjølelseslindrende urter, som kamille, mynte eller ryllik.

Bærene kan brukes til syltetøy, saft eller gele, alene eller for eksempel sammen med stikkelsbær. Visstnok er umodne bær fine å legge ned på samme måte som kapers. Det får vi forsøke til høsten.

Alt i alt – en liten skatt på tunet! Dekorativ er den også med de mørke bladene. Fra gammelt av het det at svarthyllen bringer lykke når man planter den på hjørnet av huset. Vi tar gjerne med det også, selv om det er på hjørnet av låven den står.

Vi lar humla suse

Alle gamle gårdshus må ha en humle mot veggen, synes nå vi.

image

Det er jo ingen tvil om at humle er dekorativ, og en av de aller beste og mest hurtigvoksende plantene når du vil ha en grønn “vegg” i hagelandskapet ditt (tenk: den kan vokse 15-20 cm på en dag!) Men visste du at humle også er en tradisjonsrik matplante?

Humle (humulus lupulus) finnes viltvoksende i store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika (i Norge helt opp til Nordland). Vi kjenner den kanskje best som den snerpende smakstilsetningen til øl. Som en følge av den nye selvbryggerbølgen, har humlen fått en renessanse som nyttevekst.

Humlen har tradisjonelt også blitt brukt som medisinplante, kjent for beroligende virkning. Den er fremdeles i bruk som ingrediens i te for å stimulere søvn. I tillegg kan man faktisk bruke skuddene fra humle som grønnsak; de kan kokes i lettsaltet vann og spises som asparges (med godt smør og et glass champagne altså).

Det er bare hunnplanten som danner “kongler”, og som har medisinsk virkning. Vi vet jo ikke ennå hva slags kjønn vår plante er, men vi må nok belage oss på å plante (minst) en til for å sikre pollinering.